Kuusamossa väitöstilaisuus Reino Rinteestä, kesäkuun 5. päivänä 2006

Kuusamossa järjestetään kesäkuussa ensimmäinen väitöstilaisuus. Filosofian lisensiaatti Pertti Sillanpään väitöstutkimus "AATOS, EETOS JA PAATOS - Reino Rinteen pohjoinen puheenvuoro ympäristökeskuteluun" tarkastetaan Kuusamotalossa 5. kesäkuuta. Kirjallisuuden alaan kuuluva väitöstutkimus on tehty Oulun yliopistoon.

Monitieteisessä väitöstutkimuksessa tarkastellaan kirjailija Reino Rinteen osallistumista suomalaiseen ympäristökeskusteluun koskisodan vuosista 1950 - luvulta 1990 luvulle saakka. Vaikka päähuomio on Rinteen Anna minulle atomipommi -teoksen runoissa ja 1970 - luvun taitteessa, käydään tutkimuksessa läpi Rinteen muukin tuotanto ja Kitkalaisen nimimerkillä Koillissanomissa julkaistut kirjoitukset.

Väitös järjestetään Kuusamotalossa ja se on väitöstilaisuuksien tapaan yleisölle avoin. Aikaisemmin Kuusamossa ei ole väitöstilaisuuksia järjestetty, koska yleensä väitöstilaisuus järjestetään siinä yliopistossa johon se on tehty.

Väittemällä Oulun sijasta Kuusamossa tutkimuksen tekijä Pertti Sillanpää haluaa kunnioittaa Reino Rinteen elämäntyötä, taistelua koillismaalaisen luonnon, vesistöjen ja ihmisen puolesta. Samalla hän toivoo, että väitöstutkimus kiinnostaisi niitä, joiden elämää tutkittu aihe on sivunnut.

Ehkä kynnys yliopistolliseen tutkimukseen myös näin madaltuu, hän toivoo.

Vastaväittäjinä toimivat professori Juhani Niemi Tampereen yliopistosta ja dosentti Erkki Alasaarela Oulun yliopistosta. Kustosena on professori Liisi Huhtala Oulun yliopiston taideaineiden ja antropologian laitoksesta.

Tutkimus julkaistaan myös kirjana. Kustanjana on inarilainen Kustannus Puntsi.

Anna Rinne ja Pertti Sillanpää ja uunituore julkaisu toukokuussa 2006