Kun lunta tulee, tehdään latuja

Puhutaan välillä urheilustakin. Talvi näyttää rupeavan asettumaan pysyväisesti näihin meidän maisemiimme. Talvityöt, mutta myös talviurheilutouhut pääsevät sitten vähitellen käyntiin. Toimituksessa pistäytynyt opettaja Matti Hoppu sanoi alkuviikolla, olikohan maanantaina, että Rintajoen Riuskat on kovassa puuhassa. Seuran - tai oikeastaan alaosaston - kaikkien aikojen suurimmat kilpailut ovat tekeillä, kansalliset hiihtokilpailut. Niihin odotetaan oikein upeaa osanottoa: Arto Tiaista, Raimo Hämäläistä ja Lauri Bergvististä puhutaan. Mutta tietysti ovat mukana myös Kalevi Oikarainen, Osmo ja Unto Karjalainen sekä muut omat tekijät.

Arto Tiainen on jo ehtinyt kilpailla tänä talvena ulkomailla, Oslossa. Hyvin suomalaisen suksi luisti, ei tosin voittoon, mutta toinen tila heltisi Ellefseterin jälkeen. Puistoladulla oli joukko muitakin huippuja.

Ellei lunta niin paljon ehdi tulla joulukuun 6. päivään mennessä, että Hikkerävaaraan päästään latua avaamaan, hiihdetään pelloilla, sanoi Matti Hoppu. Pidetään mekin puistohiihdot.

Lumitilanteesta ei osaa vielä sanoa sitä tai tätä, mutta mitenkään huolestuttavalta ei tilanne tällä hetkellä näytä. Saattaa sitä joulukuun alussa olla näillä halmeilla aivan riittävästi metsissäkin.

Joka tapauksessa talven ensimmäisiin Koillismaan kansallisiin saattaa sukeutua melkoinen yleisönvaellus, mikäli varsinkin sää suosii kilpailuja.

Rintajoen Riuskat siis ampuu talvikauden arvokilpailujen lähtölaukauksen ja kerrassaan hyvissä ajoin. Talven vanhetessa tullaan näkemään ja kokemaan monia isoja kilpailuja. Niitä on Posion Pyrinnön, Taivalkosken Kuohun, Pudasjärven Urheilijain ja Kuusamon Erä-Veikkojen ohjelmassa. Talvikausi huipentuu sitten Rukan toisiin suurkisoihin ja päättyy Pudasjärven hiihtoihin, jotka tapahtuvat huhtikuun 3.–4. päivänä kahdennentoista kerran.

Tietenkään ei ole täysin tarkoituksen mukaista, että ainoastaan tosi mielessä harjoitelleet ja kilpailemiseen innostuneet hiihtäjät talven latuja höyläävät. Nykyisenä monin tavoin muuttuneena aikana on entistä tärkeämpää myös "Jokamiehen" (naiset mukaan luettuna) hiihtoharrastuksen yllä pitäminen. Sukset eivät jouda museotavaraksi, vaikka niitä ei entisessä mitassa työ- ja ansiomatkoilla tarvitakaan. Sukset ovat nykyaikaisen ihmisen terveydenhoitovälineitä. Tätä meidän ei kärsi unohtaa.

Koillissanomat 12.11.1964