Hankitaanko perheeseen televisio? Tämä ei ole mikään kaikkien kysymysten kysymys. Mutta kenties sitenkin kannattaa pohtia.
On perheitä, jotka pitävät itsestään selvänä, että televisio hankitaan heti kun kunnollinen näkyvyys on olemassa. Heidän kannaltaan kysymystä ei ole olemassa. On myös sellaisia perheitä, jotka pitävät itsestään selvänä, ettei hankita. Mutta sitten on aika paljon perheitä ja luultavasti myös aivan yksinäisiä ihmisiä, jota eivät tiedä, mitä olisi tehtävä.
Niille, jotka pitävät itsestään selvänä television hankkimisen, samoin niille, jotka ovat kahden vaiheilla, mutta jotka ilmeisesti ennen pitkää heittäytyvät virran vietäväksi, on syytä korostaa erästä seikkaa:
Television hankinta merkitsee melkoista taloudellista sijoitusta. Televisio on keskimäärin kalliimpi sijoitus kuin moottorisaha. Hyötyesineitä molemmat, joskin ensin mainittu lähinnä niin sanottu "henkimaailman" hyötyesine. Jos ja varsinkin, kun televisio päätetään ostaa, siinä vaiheessa kannattaa punnita loppuun kysymys: keneltä, mistä?
Minulla ei ole puolestani valtuuksia eikä mahdollisuuksia mainita sopivan myyjän osoitetta, mutta ei tarvitsekaan. Myyjät itse pitävät siitä huolen ilmoituspalstoilla. Minulla on ainoastaan velvollisuus huomauttaa television hankkijain ja paikkakunnan etujen puolustajana, että älkää ostako televisioita kulkukauppiailta, paitsi jos hän on varmasti jonkun paikallisen liikkeen edustaja. "Kulkukauppiaita" on syytä vieroksua. Ei ole varmaa, että heidän tyrkyttämänsä tavara, olkoon vaikka normaalia halvempaakin, olisi kaikin puolin pätevää. Toiseksi: televisio, kuten kaikki hienot kojeet vaatii huoltoa. Kuka huoltaa kulkukauppamiesten myymiä laitteita? Kolmanneksi: paikallinen myyjä kantaa samaa verokuormaa kuin ostaja. Kuka verottaa niitä, jotka tulevat ja menevät kuin tuuli?
Koillissanomat 24.11.1964