Lohja, 24.10.1958.

Päätoimittaja Reino Rinne, Kuusamo

H. V.!
On vierähtänyt kuukausia siitä, kun sain Sinulta kirjeen, josta harras kiitokseni. Mainitsit siinä, että kovasti on työtä, ja sen kyllä uskon, olenhan itsekin ollut lehtimiehenä viitisen vuotta. Mutta hyvin toimitustyö näkyy Sinulta ja boksitovereiltasi luistavan. Lehtesi on puolittain kaunokirjallinen, siinä on runsaasti tarinoita, taruja ja henkilökohtaisia muistelmia, jotka antavat sille viehättävän sävyn. Luulen, että sikäläiset lukijat pitävät juuri senlaatuisesta toimitustavasta. Suppeaan muotoon kyhättyjä asiallisia uutisia ja artikkeleita ei nähdäkseni sieltä saisikaan niin paljon, että lehti tulisi täyteen. Varmasti Sinä pystyt keskitetyn asiatyylinkin käyttöön, sen olen huomannut, ja apulaisissasi on virkeitä voimia, kuten Pentti Mäensyrjä, joka luullakseni on julkaissut Uudessa Suomessakin eräitä sikäläistä elämää kuvaavia kirjoituksia. Toivotan hyvää jatkoa ja onnittelen Sinua sen johdosta, että lehtesi on päässyt oman katon alle, kuten olen huomannut.
Entä muut kirjalliset harrastuksesi? Hieman alakuloisesti viittasit kirjeessäsi siihen, ettei tahdo olla aikaa, lehti vie liian paljon. Sen tiedän, mutta "öillä päivät jatkettahan, petäjällä pellon vilja". En kehota Sinua kuitenkaan ponnistelemaan yli voimiesi ja väsyttämään itseäsi liikaa, se kostautuu myöhemmin. Paras on ehkä muusojakin palvella hätäilemättä, "hitaasti kiiruhtaen", kuten sanotaan.
Tässä muistaessani tilaan lehtesi ensi vuodeksi. Vuoden vaihteessa lähetän rahat, 1100 markkaa sen hinta näkyy olevan postin tuomana. Voi parhaiten!
Sinun
V.E. Törmänen.
Lohja 17.8.1961

Kirjailija, päätoimittaja Reino Rinne
Kuusamo

H. V. !

Näin lehdestäsi, että olet jo palannut kesälomalta vartiopaikallesi. Siksi pyydän lausua Sinut tervetulleeksi "kotiin".

Lähetin heinäkuun alkupuolella Koillissanomille nidotun kappaleen kirjaani "Oppilaskapina", kun ei minulla ollut sitä vielä silloin sidottuna. Nyt lähetän sidotun kappaleen. Toivoisin, että Sinä hyväntahtoisesti kirjoittaisit siitä jotakin arvoisassa lehdessäsi.

Oppilaskapina on vain ikään kuin alkulause romaaniin, jolle olen ajatellut nimeksi "Karttakeppi ja punakynä". Se minulla on miltei valmis. Siinä kuvaan nuoren kansakouluopettajan Tuomas Tyhjälän vaikeuksia kulttuuritaistelussaan eräässä kehittymättömässä Pohjois-Suomen kylässä noin 50 vuotta sitten.
Liitän tähän pari lehtileikettä näytteeksi siitä, mitä täälläpäin Oppilaskapinasta sanotaan. Länsi-Uudenmaan arvostelun kirjoittanut nuori, Helsingin yliopistossa jo kolme vuotta estetiikkaa ja kirjallisuuden historiaa opiskellut ylioppilas, Uusmaan Kunnallislehden taas keski-ikäinen kansakoulunopettaja ja sanomalehtimies.
Toivotan Sinulle ja lehtesi toimituskunnalle hyvää kesän jatkoa. Syksyn tultua saanen lähettää Koillissanomille erään pienen kirjoituksen.

Veljellisin terveisin:

V.E. Törmänen