Majoitusta ja mainosta

Kauniisti ruskotti länsipuolen taivas tiistai-iltana. Lumimaisemat ja taivaalle muodostuneet savujen kuviot vivahtivat hienon violetin sävyisinä silmään. Taivaanrannan rusko oli riemastuttavan kaunis. Olisi sitä sopinut katsella jostakin Rukatunturin tai Iivaaran korkeuksista.

Aivan toisenlaista täällä ovat tuollaiset ilta- ja aamunäkymät kuin jossakin keski- ja eteläsuomessa, kuten esimerkiksi Oulussa. Ouluhan on kartalta katsoen pikemminkin Suomen keskikohdan etelä- kuin pohjoispuolella.
Ylisen Koillismaan kylät, kuten Kuusamon ja Posion keskuspaikat, ovat liki 250 metriä merenpinnan yläpuolella. Täällä on sen tähden aivan toisenlainen ilmasto, paljon ohuempi ja puhtaampi. Juuri siksi täällä auringonsäteet saavat usein ihmeellistä kimmellystä aikaan.

Nämä seikat ja täkäläiset monet mäkipaikat, ts. tunturit ja vaarat sekä edelleen kosket, järvet ja muut sellaiset houkuttelevat etelän ihmisiä tänne.

Aika lailla täällä on viime vuosina etelän väkeä käynyt, joukossa ulkomaalaisiakin, mutta varsinkin kesän aikana voitaisiin ottaa vastaan vieraita vielä enemmän - silloinhan majoituspulmat, jotka täällä talvisaikaan ovat todellisia pulmia, ratkeavat monessa tapauksessa teltan tai jonkun muun tilapäismajoituksen muodossa kuin itsestään.
Kyllä tänne talvellakin tulijoita olisi mutta harvat nykykansalaiset uskaltavat lähteä seutuun, jossa olisi yövyttävä rakotulilla.

Majoitustiloja matkailijoita varten tänne pitäisi ryhtyä kiireellä rakentamaan. Majoitustilojen kehittämisen rinnalla myös tehokasta mainostusta olisi saatava aikaan. Siihen on ryhdyttävä, käytävä käsiksi toden teolla! Nämä koilliskairat ja näiden mahdollisuudet vastaanottaa matkailijoita on tehtävä tunnetuiksi siellä mistä matkailijat liikkeelle lähtevät.

Suomen Matkailijayhdistys ei ole pannut montakaan rikkaa ristiin näiden seutujen matkailun rakentamiseksi. Pohjois-Pohjanmaan Matkailijayhdistys näkyy ottaneen askeleen Kuusamoon päin. Se toimesta pidettiin hiljattain Kuusamon kirkolla suljettu illanvietto, jossa myös keskusteltiin matkailuasioista.

Sikäli kun Pohjois-Pohjanmaan Matkailijayhdistyksen mainittu ele on alkua kiinteämpään toimintaan näiden seutujen matkailuolojen kohentamiseksi, on sitä luonnollisesti tervehdittävä tyydytyksellä. Mutta aloitteen jättäminen ulkopuolisille, joilla tietysti kaikessa on oma suu lähempänä kuin kontin suu, ei ole paikallaan. Asioista pitäisi pitää kiinni myöskin omin käsin. Mitkään turhat riitelyt eivät tietysti vie matkailu- enemmän kuin muitakaan asioita parempaan päin. Parempi siis, jos voidaan puhaltaa yhteen hiileen. Mutta älköön puhaltelu jääkö yksin joidenkin ulkopuolisten oikeudeksi ja velvollisuudeksi sillä tuskin silloin paikalliset aivoitukset tulevat huomioon otetuiksi.

Koillissanomat 12.2.1954