Kirje Amerikoihin

Toimitus saa vähän väliä kirjeitä Amerikasta. Mutta kas, ihmekös se! Meillä on Amerikassa satoja lukijoita. Ja me tietysti iloitsemme siitä.

Viimeksi saimme kirjeen mrs. Kerttu Martinsonilta Kanadasta. Hän on lehtemme kantatilaajia. Kirje on lyhyt ja ytimekäs, kuten tavataan sanoa. Ja kuuluu näin:

"Kaukainen tervehdys täältä vieraalta maalta sinne Pohjolaan, missä käki kukkuu keväisin ja tuomi kukkii kesäisin; sinne mun mieleni halaa. - Haluaisin kirjoittaa lehteenne silloin tällöin, jos se on mahdollista. Vartoon vastausta. Kerttu Martinson."

Mahdollista on. Julkaisemme mielihyvin myös Kanadan kuulumisia. Vastaus tulee siis tässä. Ja samalla sydämelliset terveiset koko Koillismaalta suomalaisille Kanadaan ja muualle vieraisiin maihin. Eläkää siellä terveinä ja säilyttäkää synnyinmaan muisto sydämessänne!

Kohta täällä taas käki kukkuu ja tuomi kukkii. Kohta ovat yöt valkoiset. On niin suurenmoista, kun taas kylmän - joskaan ei erikoisen kylmänkään - talven jälkeen tulee kesä.

Olemme saaneet kirjeitä Amerikasta myös Matti Salmelta (Portlandista), Aukusti Kukkoselta, Hilda Teliniltä ja monilta muilta. Kiitokset niistä näin tässä avoimessa kirjeessä!

Ehkäpä taas ensi kesänä moni Koillismaan lähtöä oleva Amerikan suomalainen saapuu pitkästä aikaa käynnille kotimaahan. Jos teistä yksi tai toinen tulee aina Kuusamoon, niin tervetuloa toimitukseemme! Kirjapainonkin tapaatte nyt täällä. Sellaista ei osattu, niin saattaa arvata, uneksiakaan silloin, kun te vuosikymmeniä sitten lähditte Amerikoihin. Ja paljon on laitoksia monenmoisia. On sähköt, sähkösahat, myllyt, upea uusi kirkko, suuret koulutalot, liiketaloja kuin kaupungissa.

Jopa täällä muutamissa taloissa pestään pyykki koneilla. Vesijohtokin on, vaikkei vielä läheskään kaikilla. Mutta vanha hyvä suomalainen sauna on melkein joka talossa. Niin - no ei nyt enää sisäänlämpiäviä muualla kuin syrjäpuolilla. Mutta vieläkin Koillismaalla vieraskin pääsee oikeaan alkuperäiseen, mustaseinäiseen sisäänlämpiävään saunaan, jonka edelle ei ole käynyttä!

KOILLISSANOMAT 9.4.1954