Käylän kirkkoasia

Kirkko keskelle kylää, sanottiin ennen ja sanotaan vieläkin.

Tätä periaatetta on tarkoitus soveltaa myös Käylässä, jonne puuhataan Pohjois-Kuusamon asukkaille omaa herran huonetta pappiloineen. Eihän kirkon paikasta Käylän puolessa mitään riitaa olekaan - asukkaiden kesken. Sen sijaan asukkaiden ja metsähallituksen välillä on ollut jonkinlaista kaplakkaa kirkonpaikasta, sillä maa-alueesta, joka on katsottu hyväksi ja sopivaksi kirkonpaikaksi Käylänkosken kupeella, sen pohjoispuolella.

Metsähallituksen taholta on esitetty valituksia, joiden mukaan Käylän kirkkoa ei mainittuun paikkaan saisi rakentaa, ei mukamas käy mitenkään päinsä, koska mainitulla paikalla on ennestään - metsänhoitajan tai metsänvartijan asunto! Käylän seutulaiset eivät kyllä ole sellaista asuntoa koskaan siinä nähneet eikä se ole pistänyt liioin yhdenkään sivukulkijan silmään (olen minäkin kävellyt Käylänkosken takana näkemättä mainittua asuntoa). Metsähallituksen taholta esitetty väite ei siis pitäne paikkaansa. Mistä sellainen on saanut alkunsa, se olisi hauska tietää.

Joka tapauksessa Käylän kirkon paikkakysymys saataneen asianmukaisesti ratkaistuksi ja toivottavasti kirkkoa päästään rakentamaan lähitulevaisuudessa.

Minulla on äsken tilaisuus katsella piirustuksia, joiden mukaan Käylän kirkko rakennetaan. Aikanaanhan oli ehdolla useita piirustuksia Käylän kirkkoa varten. Arkkitehti Mattilan piirustukset asetettiin silloin Kuusamon taholta etusijalle, mutta ne eivät menneet läpi kirkkohallituksessa. Siellä ei hyväksytty muitakaan silloin esillä olleita. Sen sijaan kirkkohallitus on kutsunut arkkitehdit Vahteran ja Pellin kilpailuun mainituista piirustuksista, ja nämä arkkitehdit ovatkin sitten piirustuksensa jättäneet. Ne ovat nyt saapuneet Kuusamoon lausunnolle. Käylän kirkko tullaan rakentamaan joko Vahteran ja Pellin piirustusten mukaan. On mielenkiintoista nähdä, kumman puolelle täällä kallistutaan.

Minun mielestäni - ja uskon, että myäs monen muun - arkkitehti Vahteran piirustukset ovat huomattavasti paremmat. Niiden mukaan saataisiin Käylään todella edustava, kaunis kirkko ynnä pappila.

Sen sijaan Pellin piirustukset eivät lupaa erikoisen kaunista kirkkoa - pikemminkin siitä tulisi jotakin muuta julkista taloa kuin kirkkoa muistuttava rakennus. Ne, joilla täällä on lausuntovalta, harkitsevat varmaan asian joka puolelta ja antavat sitten sen mukaisen lausunnon, jonka olettaisi lopullista ratkaisua tehtäessä paljon painavan.

Arkkitehti Pellin piirustusten etuna on se, että niiden mukaan kirkko tulisi pystyyn halvemmalla. Rahanmenon ero saattaa olla 5 miljoonaa markkaa. Mutta - sittenkin.

Kirkkoa ei rakenneta vain muuatta vuosikymmentä varten - se rakennetaan pitkällä tähtäimellä. Jonkinlaiseen kustannuseroon ei silloin olisi syytä tuijottaa niin kuin ensiarvoiseen tekijään. Sitä paitsi Käylä on sellainen paikka, jossa kuusamolaisten vieraita tulee aikojen kuluessa käymään erikoisen runsaasti. Käylän kirkossa pitäisi sen vuoksi - senkin vuoksi - olla juhlallista näköä.

Käylän kirkon rakentaminen rahoitetaan kirkkohallituksen toimesta. Ehkäpä kirkkohallitus, kun me kauniisti pyydämme, on valmis uhraamaan tähän temppeliin hieman enemmän, jotta siitä syntyisi todella kaunis ja arvokas seutukunnan kauneutta vastaava ja korostava rakennus.

Julkaistu Koillissanomissa 13. 12. 1956