Uusi aikataulu

Tässä tullaan lukijan tupaan yllätykselliseen aikaan. Uskottavasti tätä ei pahana pidetä.

Koillissanomilla on uusi aikataulu. Entistä ei tosin ole heitetty romukoppaan. "Ilmestyy perjantaisin" pitää edelleenkin paikkansa. Mutta aikatauluun on tullut toisen mokoman lisäys, sataprosenttinen korotus. Koillissanomat ilmestyy tästä lähetin myöskin tiistaisin. Siis kaksi kertaa viikossa.

Kaikille lukijoille tämä tuskin on mikään odottamaton yllätyskään. Ovathan asiamiehet tienneet levittää uutista jo kuukausikaupalla. Ja lukuisat entiset ja uudet ystävämme ovat jo tilanneet kaksi kertaa viikossa ilmestyvän maakunnan oman sanomalehden ensi vuodeksi.

Maakunnan omalla sanomalla on monta nimeä virallisen nimen rinnalla. Kyllä me sen tiedämme, vaikkemme ehkä ole aivan kaikkia kuullut. Emme me tykkää huonoa, vaikka meitä - tätä yhteistä sanansaattajaamme - sanotaan esim. "Terviisipojaksi", joka nimi on ainakin Taivalkosken ja Pudasjärven puolessa tuttu. "Muikkulehti" on taas posiolaisten mielestä poikaa! "Pikkulehdestä" puhutaan puolella ja toisella. Onpa joku sanonut "Pikkujättiläiseksikin", mikä tietysti on aivan liikaa. Joku on - ehkä halveeraavassa sävyssä - puhunut "Lentolehtisestä" ja "Nestuukista". Mutta mitä me siitä! Ei nimi miestä pahenna. "Laula päälle vaan, laula päälle. En minä suutu", sanoi ennen muinoin Jukolan Juhani Eero veljelleen, joka surutta laskettelikin, että:
"Jussi, Jussi jauhokuono, porsaan pahnan pöllyttäjä, sikolätin lämmittäjä!"

Nyt siis tämä "Muikkulehti", mikä muuten oikeana nimenäkään ei olisi mikään hassumpi, on kuin onkin kasvanut kahden kokoiseksi entisestään. Mutta tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman Kuusamossa toimivaa kirjapainoa - Koillismaan Kirjapainoa.

Koillissanomille tämä on tämän vuoden toinen juhlapäivä. Ensimmäinen oli tammikuun 15. jolloin lehti ensi kerran ilmestyi paikkakunnalle perustetun kirjapainon "ulosantamana". Toinen juhlapäivä on tämän marraskuun toinen! Ja tämän juhlapäivän ilon tahdomme kaikki jakaa kaikkien lukijoittemme kanssa. Jaettu ilo - kaksinkertainen ilo! Olkoon niin tänäkin päivänä.

KOILLISSANOMAT 2.11.1954