Henkistä

Tässä syysrospuuttojen vaiheilla on Koillismaan pitäjissä paneuduttu henkistenkin asioiden pariin kilpailumielessä. Mikä seikka ilolla merkille pantakoon.

Posiolla pidettiin äsken pitäjän kaikkien aikojen parhaat nuorison harrastuskilpailut, joissa esitettiin mm. viisi näytelmää.

Tänään pidetään henkiset kilpailut Taivalkoskella. Ennakkotietojen mukaan myös siellä kilpaillaan suurella joukolla ja ankarasti.

Toivottavaa olisi, että tämänlainen kilpailutoiminta kehittyisi yhä vireämmäksi ja saisi vain enemmän tuulta siipiensä alle. Syyskauden aikana, jolloin urheilukilpailut vähemmän vetävät yleistä mielenkiintoa puoleensa, olisi syytä järjestää enemmän ja useimmilla paikkakunnilla juuri henkisiä kilpailuja.

Henkisille kilpailuille voitaisiin keksiä uusia muotoja. Voisi olla pelkkiä näytelmä kilpailuja, pelkkiä lausuntakilpailuja jne. Sitä paitsi minusta tuntuisi, että aivan hyvällä syyllä voitaisiin ryhtyä järjestämään koko Koillismaan yhteisiä henkisiä kilpailuja.

Henkiset kilpailut ja niihin valmentautumiset ovat nuorison ajanvietettä, mutta ne ovat samalla paljon enemmän. Ne kehittävät nuorisoa, joka nykyisessä yhteiskunnassa tarvitsee jokapäiväisessä elämässä erikoisesti esiintymiskykyä. Mutta nehän samalla monella tavalla avartavat harrastajaansa.

Henkisistä asioista puheen ollen - lähiaikoina ilmestyy koillismaalainen kaunokirjallisluontoinen julkaisu. Sen nimenä on "Koillistuuli". Siitä pitäisi tulla nimensä mukaisesti raikas, maakunnallinen "kuvastin", joka toivoo pääsevänsä jouluksi jokaiseen Koillismaalaiseen kotiin. 'Koillistuulesta lähemmin tämän lehden seuraavassa numerossa.

KOILLISSANOMAT 26.11.1954