Kaukomaisemia

Vilkaistaanpa välillä suureen maailmaan. Luodaan katse kaukomaisemaan.

Marsalkka Tito näkyy lähteneen vierailulle Intiaan ja Britanniaan. Tämä tapahtui maanantaina sen jälkeen, kun Jugoslavia oli viettämässä 11-vuotisjuhlia.

Sir Winston Churchill on täyttänyt 80-vuotta. Hänet tunnetaan paitsi hyvänä taidemaalarina ja etevänä kirjailijana myös valtiomiehenä . . . Jokseenkin kautta maapallon.

Haile Selassie näkyy matkallaan, joka ulottui mm. Ruotsiin, saapuneen Itävallan iloiseen Wieniin, missä hän viipyi kaksi päivää "yksityishenkilönä, kuten saapuessaan ilmoitti. Neuvostoliiton koolle kutsuma Euroopan turvallisuuskonferenssi alkoi maanantaina Moskovassa. Mukana on yhdeksän maan valtuuskunnat.

Paavi on saanut tänä vuonna kolmannen kerran nikotuskohtauksen ja mahakatarin. Hän on joutunut vuoteeseen. Hänen kaikki lähiaikojen vastaanottonsa on peruutettu.

Adenauer myhäilee tyytyväisenä saavutettuaan maapäivävaaleissa voittoja. Vastapuolueet luonnehtivat kuitenkin vaaleja sanalla "tasapeli".

Eisenhower ja Mendes-Fransä eivät liene viime päivinä puhuneet mitään merkittävää, kun suuret lehdet eivät heistä mitään mainitse. He lienevät käärineet hihansa ja syventyneet työhön. Paperisotaan. Jota sotaa nykyisin käydään kaikkialla maapallolla, yhtä hyvin syrjäkylissä kuin pääkallon paikoilla.

Helsingissä, Suomen tasavallan pääpaikkakunnalla, puhutaan veroasioista. Toiset pyrkivät veroja poistamaan, vähentämään, alentamaan, toiset nostamaan, lisäämään, ylentämään. Viimeksi mainitut varmasti voittavat. heidän on pakko voittaa. Sillä valtion menoissa on yhden vuoden aikana tapahtunut 100 miljardin markan lisäys - tietää eräs taho.

Valtakunnallista urheiluliittoa puuhataan Helsingissä - ja kai vähin Helsingin ulkopuolellakin. Mutta toistaiseksi ei ole päästy yksimielisyyteen. Vaikeata taitaa olla. Mutta toivotaan parasta. Suomen tasavallan tulevat presidentinvaalit ovat myös puheenaiheena. Ehdokkaista keskustellaan. Yksityisistä maailman kuuluisuuksista vielä mainittakoon, että Armi ja hänen Gilinsä ovat matkalla Suomeen. "Pariskunta saapuu Helsinkiin tammikuun puolivälissä", kerrotaan Manilasta tulleessa sähkeessä.

Helsingistä muuten lennätettiin keskiviikkoiltana radion välityksellä kaikkialle, missä vastaanottimia on, että oravan ammunta alkaa tänään joulukuun 3. päivänä. Mutta vain Lapin läänissä ja Kuusamossa.

KOILLISSANOMAT 3. 12. 1954