Alanko 28.12.1945

Veli Hyvä!

Piirrän nyt vähän tässä illan kuluksi, tervennä olemme olleet kaikin. Sain eilen illalla sinulta sen kirjan, josta tuhannet kiitokset. Olavi kävi hämärissä postissa ja toi sen kirjan. Minä rupesin heti sitä lukemaan enkä malttanut sitä heittää kesken. Se meni läpi yhtenä iltana.

Minun täytyy sanoa, että siinä olet onnistunut hyvin, se vetää vertoja Kauppis-Heikin teoksille. Ne onkin minusta parhaita. Toivon vain, että ilmestyisi heti uusi teos, kyllähän sinulla täältä synnyinseuduilta aiheita riittää.

Muuten vain huomautan, että siinä kirjassa oli parissa kohtaan minun mielestäni vähän liian suoraa puhetta Aaposta, kumminkin aivan oikeaa, että jos Aappo itse lukee niin voipi tykätä huonoa. Eipä sillä, että ei asia niin ole, mutta olen ajatellut että en voisi antaa Aapon sitä lukea. Jos sattuu niin, että tahtoisi mutta miten sinä sen käsität?

En tiedä muuta sanoa kuin että alku on hyvä. Antaa vain tulla lisää. Minun käsitykseni mukaan tulee tällä kirjalla olemaan kysyntä hyvä.

Asiasta toiseen niin kuin muistat, kun täällä kesällä kävit oli meillä possu. Se on nyt teurastettu ja liha tuli hyvää joskaan ei niin tosi lihavaa, kun ei tahdo olla riittävästi lihotus ainetta. Mutta olihan siinä vahvimmassa kohti silavaa yli kaksi tuumaa. Olen tässä ajatellut lähettää sinulle palan vähän maistaa, sitähän kun ei tahdo saada rahallakaan. Kalasta meillä on niukkaa, kun ei ole niitä pyydyksiä. Sain syksyllä ostaa vähän verkkolankaa ja niistä laitan nyt muutaman verkon, että nyt pyynti aikana on saatu syödä, mutta kasoon ei ole tullut.

Minä olen ollut savotassa toista kuukautta, nyt olen joululomalla, mutta heti aikaan täytyy taas lähteä. Niitä valokuvia, joita otit täällä käydessäsi ei minulle tullut yhtään. Onko sinulla se unohtunut ja sen haulikon ostoluvan myös lähetin niin kuin oli puhe. Lieneekö sekään sinne tullut. Olen epäillyt tätä meidän postimiestä, että jos se nakkasi sen kirjeen tiepuoleen ja postirahan pisti pussiinsa, kun on sellaistakin sanottu tapahtuneen.

Me täällä maamiesseuran syyskokouksessa päätettiin järjestää ensi kesänä seuran 10-vuotisjuhlat. Siinä kesäkuun aikana ja siihen on tarkoitus saada ohjelmaa aika runsaasti. Jos sopii niin, että sinäkin saisit siihen aikaan kesäloman ja tulisit tänne. Voisit siinä sinäkin jotakin esittää. Onhan tämä vielä pitkä aika, mutta voi jo sanan minusta kuuluttaa, että juhlaan saadaan ennen kaikkea paljon vieraita. Jos niin järjestetään kuin olen sitä miettinyt, nyt ja vähän muillekin virkkanut, että pyydetään pastori Martti Häkkinen. Uskon että varmasti tulee. Pidettäisiin juhlajumalanpalvelus ja sen jälkeen muuta ohjelmaa. Meillä on täällä uusi maatalousneuvojakin, joka varmasti tulee ja eihän sitä vielä osaa sanoa, että mitä siihen saadaan.

Jos sinulla on aikaa niin kirjoitahan joskus, minullakaan ei tahdo tulla kirjoitettua. Vaikka kyllä minunkin täytyy useampi yönseutu kirjoittaa pyhä päivistä puhumattakaan. Sitä on jos jonkinlaista lomaketta ja kaavaketta, että monesti tahtoo tympäistä eikä aina tahtoisi joutaakaan. Ei viitsi kieltäytyäkään, kun tahtovat ja ei viitsisi niistä mitään periäkään.

Jospa nyt lopettelenkin tällä kertaa. Onnea vain alkavalle vuodelle. Sydämelliset terveiset meiltä kaikilta teille kaikille.

Eelis