MANTTAALIKUNTA JARRUTTELI

Turhaan Kuusamon manttaalikunnan edustajat yrittivät hillitä yhtiötä sotaisessa kilpailussa. Manttaalikunnan toimesta saatiin solmituksi juhlallisesti allekirjoitettu välirauha, mutta ennen pitkää yhtiöt sen julkisesti rikkoivat ilmoittamalla sanomalehdissä, että ostot jatkuvat. Manttaalikunta yritti jarruttaa päätöstä osuuksien myynnistä ja pyrki siihen, että koskiosuudet olisi kaupattu edullisimmalla mahdollisella tavalla jommalle kummalle rakentajayhtiölle yhteismyyntinä. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään. Manttaalikunnan toiminta kuitenkin härästytti eräitä yhteismetsän osakkaita odottamaan ja pidättymään kaupanteosta. Siinä mielessä manttaalikunta kyllä edesauttoi koskien säilymistä.

Kuusamon kunta oli omaksunut kannan, jonka mukaan koskien rakentaminen oli ainoa vaihtoehto, mutta kunnan johdossa oli omia miehiä kummallakin voimayhtiöllä. Kunta odotti kärsimättömänä rakentamisen aloittamista.

Koillissanomat, niin kuin muuallakin ilmestyvät lehdet, seurasi aika ajoin päivästä päivään sodan tapahtumien kulkua. Tutkimalla tarkoin sen aikaista paikallista - osin muutakin - julkista sanaa on mahdollisuus päästä melko hyvin perille sotakevään 1955 ja myöhemmän sota-ajan vaiheista. Tässä valitettavasti ei ole tilaa yksityiskohtaisemmalle selostukselle.