"Eilen kävi pääministerin luona ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kauppa- ja teollisuusjaostossa valtuuskunta, joka toi tullessaan hätähuudon Kuusamosta", kirjoitti Helsingin Sanomat laajassa selostuksessaan; se sisälsi kolmisen palstaa tekstiä ja kaksi kuvaa. - "Lähetystöön kuuluivat päätoimittaja Reino Rinne ja agronomi Arvo Heikkinen Kuusamo - Seuran ja käytännöllisesti katsoen koko pitäjän suulla puhuen sekä asiantuntijaksi mukaan pyydetty valtion luonnonsuojelunvalvoja fil.tri Reino Kalliola."
"Kun tragikoomisia piirteitä yllin kyllin saanut koskisota päättyi jonkinlaiseen välirauhaan kahden voimalaitosyhtiön saatua suunnilleen saman määrän koskiosuuksista ovat pitäjäläisten silmät vähitellen avautuneet aavistelemaan sitä murhenäytelmää, mikä todistajiksi he ovat joutumassa. On käynyt selville että heidän tekemänsä sopimukset eivät, kuten he luulivat, merkinneetkään ainoastaan koskien rantaosuuksista luopumista, vaan edellytyksien luomista suurelle säännöstelysuunnitelmalle. Vähitellen on paljastunut tosiasioita, jotka ovat saaneet heidät muuttamaan mieltään. Tällaisia ovat viljelysmaiden, laitumien, teiden ja asuinseutujen jääminen patoaltaitten alueelle. Monia uhkaa jälleen evakkomatka."
Koskenpuolustajien menestys yllätti valtavuudellaan voimarintaman. Voimayhtiöt eivät ilmeisesti arvovaltasyistäkään voineet lähteä nitistämään hyttystä, jollaiseksi Kuusamo-seuralaisten koskisoturien olemus ja toiminta kaiken kaikkiaan oli arvioitu. Toisaalta yhtiövoimat kuitenkin säikähtivät. Ne asettivat työrukkasensa, paikallisen voimaryhmittymän vastaiskuun. Näin syttyi kentällä Kuusamon koskisodan toinen vaihe.
Paikallinen voimaryhmittymä - se väestönosa ja hallintoelimet, jotka tahtoivat vesivoimien paikallista valjastusta - oli tilapäisen työsuhteen tai muun taloudellisen tavoitteen kautta sidoksissa voimatalouteen. Useimmat kuitenkin vilpittömästi sitä mieltä että valjastaminen kannattaa ja on paikkakunnan tulevaisuuden kannalta parempi ratkaisu kuin vesistöjen vapauteen jättäminen. Tältä kannalta valjastusrintaman kannattajien motiivit olivat jotenkin käsitettäviä.