ENNAKKOTUTKIMUSESITYS: KARVAS PALA

Puolustajien valtiovallalle tekemä ehdotus, että asetettaisiin komitea tutkimaan Kuusamon vesistökysymystä ja suorittamaan ennakkotukimusta siitä, miten valtavia vahinkoja vesistöjen valjastaminen täällä erikoislaatuisella ylänköalueella aiheuttaisi, osoittautui voimarintamalle kaikkein karvaimmaksi palaksi. Mitkä olivat heidän motiivinsa? Sitä jouduttiin ihmetellen kysymään.

Toukokuussa Kuusamon koskisodan kentällä tunteet kuumenivat ja mielet tulehtuivat tragikoomisella ja siis naurettavalla tavalla. Mutta vain harvat nauroivat. Vihan salamat leimahtelivat. Ilmapiiri oli niin tulehtunut että hyvän päivän sanominen synnynnäisten tuttujen kesken ei kaikissa tapauksissa tullut enää kysymykseen.

Puolustuksen koskisoturit ryhtyivät siinä vaiheessa etsimään liennytyskeinoja. Liennytys nykyaikaisessa merkityksessä ei tietystikään siinä merkityksessä ollut tuttu sanonta. Puolustajien kynäsoturit - kynällähän sotaa puolin ja toisin näkyvästi käytiin - julkaisivat toukokuun 20. päivänä 1961 pilalehden, jolle annettiin Koillissanomain lempinimen mukaisesti nimi Muikku.

Lehti sisälsi oikeastaan aivan tavallista koskisotaista arkipäivän asiaa, mutta jokaisessa jutussa totuus käännettäisiin tahallisesti päälaelleen tai mikäli mahdollista vielä sitäkin hassumpaan asentoon. Näin syntyneissä pilajutuissa arvosteltiin vesien valjastuksen ja säännöstelyn hankkeita (kuten esim. "Säiliövoimalaitos merkitsee askelta uusille urille") mutta myös muita sellaisia kehityshankkeita tai jo tapahtuneita toimia, joita ei voitu pitää onnistuneina. Niinpä muikku tiesi kertoa, että Taivalkosken rata, joka oli osoittautunut kannattavuudeltaan lähes sudeksi, levitetään 2-raiteiseksi. Siinä kannattavuuspulman ratkaisu.

Piisameista oli tuona aikana aikamoinen kiusa kalavesillä, vaikka niistä tietysti saatiin turkisten muodossa hyötyäkin. Muikku kertoi, että Posiolle on suunnitteilla erikoinen piisaminviljelylaitos. Piisamihan ei levinnyt Suomeen luonnon vaan ihmisen toimesta.

Parhaintaan Muikku tietysti pyrki tarjoamaan vesisodan kuohuvalta kentältä. Siinä suhteessa kenties loistavampia lohkaisuja olivat jutut "Munakkapuron vesisota olisi saatava ratkaisuun" ja "Munakkapuron härkinmyllystä Euroopan kannattavin teollisuuslaitos".

Tokko tämä roima ja huikea leikinlasku nostatti hymynkareita vastapelureiden suupielissä, jos sitä nyt ihan sellaiseksi tarkoitettiinkaan. Pila - Muikun päätehtävä oli puolustusrintaman vahvistaminen. Uusien kannattajien hankkiminen niiden paikkakuntalaisten ja lähiseutujen joukosta, jotka eivät olleet voimalaunelmista edes heränneet epäilemään, mitä mahtaakaan sitten seurata, jos vesistömaisemamme perin juurin mullistetaan.