Kaksi tiedekuntaa havitteli samaa kunniatohtoria

Reino Rinnettä muisteltiin arkiston luovutustilaisuudessa

Oulu

Kaksi tiedekuntaa havitteli kuusamolaista kirjailijaa, luonnonsuojelijaa ja sanomalehtimiestä kunniatohtorikseen. Kasvatustieteellinen ennätti kuitenkin ennen luonnontieteellistä.

Tämä paljastui perjantaina käytetyissä puheenvuoroissa, kun koskisoturi Reino Rinteen laaja arkisto luovutettiin Oulun yliopistolle. Paljastukset aloitti rehtori Lauri Lajunen ottaessaan vastaan edesmenneen kirjailijan pojalta, toimittaja Wesa Rinteeltä kulttuurihistoriallisesti merkittävän 30 mapillisen lahjoituksen.

Professori Jaakko Luukkonen valotti samaa teemaa lisää kasvatustustieteellisen tiedekunnan puolelta, kun Lajunen oli kertonut ensin luonnontieteellisen tiedekunnan roolin.

Muistellessaan ystäväänsä Reino Rinnettä emeritusprofessori Jukka Nevakivi kertoi, miten Rinteelle puuhattiin myös professorin arvoa, mutta se tyssäsi arvonimilautakunnassa, kun eräs Rinteen yhdeydessä myönteisiä lausuntoja saanut henkilö torpedoi sen, kertoi Nevakivi.

"Kuvaavaa, koska Reino Rinne oli vastarannankiiski eikä myötäsukainen", hän arvioi tuolloisen tilanteen ja totesi Reinteen kuitenkin loppujenlopuksi olleen tyytyväinen kotiseutuneuvoksen titteliinsä.

Muistelijoiden joukossa oli myös eläkkeelle siirtynyt Yleisradion pääkuuluttaja Pentti Fagerhom.

Hän luki tilaisuudessa Reino Rinteen Anna minulle atomipommi - kokoelmasta saman mietelauseen, minkä luki radiokuuntelijoille viimeisen työvuoronsa päätteeksi eläkkeelle lähtiessään viisi vuotta sitten.

Kaisu Mikkola, Kaleva. Lauantaina lokakuu 11. päivänä 2003