Terve,

Matka on tehty maailman katolle. Suomen puolella ilma oli sateinen, mutta Norjan puolella koko ajan aurinkoinen; kun palasimme Kaamasesta takaisin Suomeen, satoi jälleen. Kuljimme avoimin silmin ja koimme paljon erikoista. Pidän kyllä tavattomasti noista autioista seuduista. Tutkimme saksalaisten jätöksiä Porsangerin vuonon perukassa huomaamatta, että alue oli ankarasti salattua sotilasaluetta. Kävimme tuntureilla ja ryyppäsimme vähän Hammerfestissa. Olimme perillä kaksi päivää. Matkakilometrejä kertyi 2400.

Tarkoitus oli, että olisimme huilineet Rovaniemeltä Kuusamoon, mutta kuljettaja ilmoitti menevänsä kihloihin juhannusaattona. Se matka taas kaatui siihen.

Kirjeestäsi päätellen taitaa olla mahdoton tällä hetkellä ajatella Kuusamoon muuttamista. Kun ratkaisuaikaa ei enää ole jäljellä, minun on luultavasti valittava Kaltio. Tänään se olisi päätettävä. Olen kahden vaiheilla. Kemiin en missään tapauksessa jää pitemmäksi aikaa kuin on pakko; ja pakkoa ei oikeastaan ole, kun vain lähden.
En ole tavannut Raunia (Kivilinna) pariin kuukauteen enkä muitakaan. Kalevi (Karvo) melkeinpä asuu meillä ja yksi puolihullu kaveri, jolla on se auto. Tässä ovat täkäläiset sammalennostajat. En tule toimeen hyssyttäjien kanssa, minulla on toinen temperamentti ja toiset suunnitelmat.

Löysin äsken viime kesänä kirjoittamani haastattelun sinusta, joka siis pitäisi jossakin vaiheessa kirjoittaa uudestaan ja lähettää jonnekin. Älä kanna huolta niistä kuvista, hoidan jutun kun saan aikaa. Tallessa ne ovat ja kulkevat mukana, kun lähden kulkemaan.

Pidetään joka tapauksessa Koillissanomat mielessä, jos aika kääntyy. Noin hiljaisuudessa. Eihän sitä tiedä, minne tie milloinkin vie. Minä olen muuttomiehiä.

Nuoren Voiman Liiton historia ilmestyi eilen. Painoi ainakin kaksi kiloa. Ei se mikään historia ole, vaan kronikka, tosin kalliissa asussa ja saatanan paksu noin aiheeseen katsoen. Aulangon Pitojen esipuheesta on Karisto ottanut eripainoksen kohopaperille ja levittänyt sitä lehdistölle. Aika kaunis lehtinen.

Tämä kirje on jonkinlainen väliaikaraportti. Tekee murheelliseksi ajatella, että tässä ammatissa saa sitä vähemmän palkkaa mitä kapeampaan ammatilliseen spesialisaatioon kykenee. Toisin sanoen edistyminen kulttuurikriitikon uralla tuottaa taloudellista tappiota.

Julkaise vain se runokirja! Jos istun virassa kirjan ilmestyessä ostan sen toisen kappaleen. Kalevi ostaa toisen. Teemme vekselin, jos muu ei auta.

Pidetään yhteyttä. Lopetan tämän harmaan tiedotuksen tähän, ettei se vaikuta mielentilaasi. Kyllä minä tulen siellä vielä käymään.

Hep! Erno
------------------------------------------
Erno Paasilinnalla ja Reino Rinteellä oli tiivis kirjeenvaihto 1960-luvun alussa. Kirjeessä Erno Paalilinna mainitsee mahdollisen muuton Kuusamoon. Ernosta ei kuitenkaan tullut Koillissanomien toimittajaa vaan hänet valittiin kulttuurilehti Kaltion päätoimittajaksi ja hän muutti Kemistä Ouluun. 

Eeli Aalto ja Erno Paasilinna vierailivat Koillissanomissa, kuva vuodelta 1965.