Arto Paasilinnan työpaikkahakemus Koillissanomat-sanomalehteen

Reino Rinne
päätoimittaja
Kuusamo

Arto Paasilinna
Laivurinkatu 1 A 2
Varkaus

Ilahduin
saadessani lukea kirjeesi, joka sisälsi mielenkiintoisen tiedustelun. Kiitos siitä.

Kyllähän paikkakunnan muutto on mahdollinen. Tosin vaimoni on hiukan niin kuin lapsentekotouhuissa: esikoinen tekee tuloaan ensi kuun aikana tai viimeistään toukokuussa. Jos siis muuttohommat tulisivat kysymykseen, olisi ne tehtävä heti tai tuon tapahtuman jälkeen - en oikein uskalla olla matkoilla jos haikara lentelee jonkun päivän päässä.

Mutta sitten itsen asiaan. Palkkaukseni on tätä nykyä 700 mk:n suuruusluokkaa, taitaa olla vähän ylikin, se vaihtelee hiukkasen. Sinun olisi siis varauduttava maksamaan aika tavalla palkkaa.

Toinen juttu: en tekisi mielelläni puhdasta uutistekstiä, marttojen kokouksia ja maalaisten tupailtapuffeja. Pystyn suoriutumaan reportaasipuolesta paljon kivuttomimmin ja tunnen mielenkiintoa sotkea sormeni myös sihteerin hommiin. Tietysti pienessä lehdessä joutuu tekemään vähän kaikkea, mutta tarkoitankin noin yleensä, poikkeukset eivät ole vältettävissä. Osaan siis valokuvata ja kirjoittaa ja lisäksi käyttää sitä kuvankaivertajaakin. Jos siis iltavuoroja tulisi kohdalleni, tekisin ne sihteerinvuoroina ja päivävuorot voisin kuukkelehtia maaseudulla. Listoja en mielelläni perkailisi.

Jos nielaiset nämä kaksi ehtoa tällaisenaan, niin voisin kyllä tulla, kunhan ensin sovittaisiin muista yksityiskohdista. Olen täällä jokseenkin hyvissä asemissa, en juuri tee varsinaista uutistoimittajan työtä vaan näpertelen erikoisjuttuja, kulttuurijutut kaikki jne. En siis haluaisi huonontaa hommia. Kirjoita vetokirje tänne ja anna kuulua, mitä tuumit. Lähinnä, mitä maksat jne. Tai onko ehkä liian kallista puuhaa.

Kiitos siis yhteydenotosta, terveisiä Hilkalta, joka kyllä on vähän vastaan koska se Kuusamo on niin pieni paikka. Mutta kun sanon että Kuusamossa ei ole viinakauppaa niin kaipa hänkin lähtisi reissuun. Hei. Osoite yllä.

Arto Paasilinna
________________________________________
Keväällä 1964 Arto Paalilinna muutti Varkaudesta Kuusamoon. Toimi Koillissanomissa toimittajana ja toimitussihteerinä lokakuuhun 1965. Siirtyi sitten Kainuun Sanomien erikoistoimittajaksi Kajaaniin. Kuusamon muutettua syntyi Arton ja Hilkan esikoispoika, ristiäisiä vietettiin 18. päivä kesäkuuta 1964. Kirkkoherra Antti Poukkulan kastaessa pojan Petteriksi. Saman vuoden syksyllä ilmestyi Arton esikoisteos reportaasiromaani Karhunkaataja Ikä-Alpi.

Toimittaja Arto Paasilinna Koillissanomien toimituksessa. Kuva vuodelta 1965