Kiintoisaa nähtävää Taivalkoskella

Tällä kertaa esiinnymme pääasiassa Taivalkosken merkeissä. Taivalkoskea en valitettavasti tunne paljoakaan enempää kuin mitä tuntee sellainen, joka ohi kulkiessa katselee auton ikkunoista. Monesti olen käynyt Taivalkoskella, kulkenut ohi ja joskus yöpynytkin. Mutta syvällisempi kanssakäyminen on jäänyt syntymättä. Mutta ehkäpä tässä vielä siihenkin keritään. Olen sentään kerran maailmassa hiihtänyt kilpaa Taivalkosken kamaralla - ja hävinnyt.

Taivalkoskella on näinä päivinä harvinaista liikettä ja vilskettä. Sellaiset suurnäyttelyt, jotka siellä nyt järjestetään, eivät ole aivan jokapäiväisiä missään pitäjässä. Erityisen mukava asia on se, että nuo näyttelyt tulevat täkäläisen väestön tärkeiden elinkeinojen alalta. Toisin sanoen, että ne ovat tavallaan lähtöisin navetasta. Navetta tuleekin nähtävästi olemaan tulevaisuudessa se paikka ja laitos Koillispohjanmalla - ei ainoastaan Taivalkoskella, vaan myäs Kuusamossa, Paanajärvellä ja Posiolla - josta elomme ja olomme hyvinvointi riippuu. Sen vuoksi on hyvä ja paikallaan, että silloin tälläin asetetaan julkisesti tarkasteltavaksi, mitä tuossa tärkeässä paikassa, nimittäin navetassa, kasvaa ja kehittyy.

Nyt pyhänseudussa meillä on tilaisuus tutustua siihen, mitä viime aikoina on Taivalkosken navetoissa kehittynyt. Mutta myös siihen, mitä noista navetan tuotteista emännät ja tyttäret ovat pirteissä pikien iltapuhteiden aikana kutoneet tai muutoin kokoon laittaneet.

Taivalkoskella on muuten melkoisen hyvät mahdollisuudet kehitettyä eräänlaiseksi avainasemaksi Koillispohjanmaalla. Rautatiet, sitten kun ne tulevat, johtavat Taivalkosken kautta yhtä hyvin Kuusamoon kuin Posiollekin. Siitä ei päästä mihinkään, että Taivalkoskesta aikanaan kehittyy melkoinen keskus. Ja tarvitseekos siitä päästäkään mihinkään. Vaikka Taivalkoski on meistä (näistä neljästä pitäjästä) pienin, se voi silti olla jossakin suhteessa monessakin, kunhan aikaa kuluu, aikamoinen tekijä.

Samoja käyhiä pulliaisia on Taivalkoski kuin nämä muutkin, mutta annahan ajan ehtiä. Ehkä tässä vielä seisotaan tukevastikin omilla jaloillamme. Sähköä Taivalkoski saa enemmän kuin muut nimittäin laajemmassa mitassa. Oman yritteliäisyytensä ansioista. Myöskin sen ansiosta, että on hyvä koski, jollaista toisilta puuttuu.

Niin, ne näyttelyt ja juhlat. Toivonpa vain, että ne olisivat yli odotusten. Ja että väkeä kautta maakunnan tulee mukaan lujasti.

Koillissanomat 3.11.1950 

© Copyright 2023 ReinoRinne.fi