Sekavilta näyttävät senssit

Mukava on nykyisin ihmisen matkustaa näilläkin Koillispohjanmaan varsiteillä. Esimerkiksi reitillä Posio-Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi. Tuota reittiä olen tässä syksyn mittaan moneenkin otteeseen edestakaisin ja sinne sun tänne "hännännyt".

Komeita, uusia ja natisemattomia ovat näiden varsiteiden vaunut, joiden istuimet on päällystetty kalliilla nahalla ja laitettu niin joustaviksi ja pehmoisiksi, ettei parempaa voisi kuvitella. Näissä uusissa maantiejunissamme on paitsi yleistä osastoa myös tupakoitsijain osasto seinään kiinnitettyine tuhkakuppeineen. (Kaikki eivät näy huomaavan, mitä varten pyöreähköt kupit on laitettu, sillä tulitikut, tuhkat ja natsat tahtovat lätkähdellä lattialle).

Ei ole koskaan ennen näillä maanteillämme hölkännyt ja huristellut tällaisia junanvaunun omaisia autoja, joissa hännilläkään ei pahasti hypitä eikä vello sisuksia sekaisin.

"Ravintolaosaston kun vielä järjestäisivät, niin johan passaisi", olen kuullut muutamien matkalaisten virkkavan samalla kun viime parannuksesta - tupakkaosastosta - on lausuttu tunnustus. Jos kehitys rauhassa saanee jatkua, niin kuka tietää, vaikka ennen pitkää ravintolaosasto linjureihin ilmestyisi.

Varsiteillämme on viime aikoina voinut panna merkille, että matkustajia on pikemminkin vähänlaisesti kuin runsaasti. Tämä johtunee siitä, että raha on tiukan takana. Sehän ei ole lainkaan nilallaan tätä nykyä, vaan tosiaan kuin jäätyneenä puun ja parkin välissä. Pöllintekijäitä sahoineen, kirveineen ja kolorautoineen näkee varsinkin Kuusamon ja Pudasjärven välisen tien linjureissa. Taivalkosken ja Pudasjärven puolessahan pöllihakkuita on melko laajassa mitassa, jopa niin, ettei riittävästi tekijöitä ole ilmaantunut.

Mutta Kuusamossa ja Posiolla taitaa olla edessä jälleen tiukka ja ankara talvi. Vapaita ansiotäitä näissä ylimmissä pitäjissä ei läheskään riittävästi järjesty, metsän hakkuita ei juuri nimeksikään. Mikäli eivät hevos- ja jalkamiehet muualle reikää löydä, niin - hampaatko naulaan? Varatyämiljoonat lienevät tällä kertaa lujemmassa kuin esim. viime vuonna sen vuoksi, että ainakin Lapin läänissä monin paikoin tulee metsänhakkuita melkoisesti. Mutta sopivatko sittenkään ulkokuntiin kaikki Kuusamon ja Posion tienantarvitsijat?

Sekavilta siis näyttävät alkavan talven senssit ansiomahdollisuuksiin nähden. 

© Copyright 2023 ReinoRinne.fi