Lossikurjuudesta

Jos on pakko lähteä liikkeelle ja esimerkiksi Kuusamosta matkustaa Rovaniemelle, niin suorastaan pelottavalta tuntuu: pääseekö perille vai ei. Joten kuten posti- ja muut linja-autot sentään kulkevat ja yrittävät noudatella aikataulujaan, mutta neljä eri autoa tuolla 190 kilometrin välillä tarvitaan kunkin liikennevuoron hoitamiseksi.
Näyttää taas valitettavasti siltä, että kunnollisen talven syntyminen lykkääntyy tuota tuonnemmaksi. Ehkä joulun tienoiksi.

Talven tulon hitautta on tietysti turha ruveta moitiskelemaan. Ei se siitä parane. Mutta Kuusamon-Posion-Rovaniemen välisen liikenneväylän rospuuton aikaisista hankaluuksista kyllä lienee aiheellista ääntä pitää. Jos siitä sitten jotakin apua olisi.

Ensinnäkin Mourusalmen lossin tilalle olisi saatava silta. Eikö sellainen työ sopisi ja olisi edullinen suorittaa varatyönä, jollaista työtä ilmeisestikin myös tänä talvena joudutaan järjestämään ainakin Koillispohjanmaan kunnissa. Varatyömiljoonat olisi ehkä hyvinkin viisasta sijoittaa juuri siltoihin. Myös Pekkalan ja Oikaraisen lossit tällä tärkeällä liikennereitillä olisi korvattava joko silloilla tai sitten - ja ehkä juuri siten - rakentamalla tie Kemijoen eteläpuolitse, jota tietä paikallinen liikennetarve kaipaa, mutta joka olisi ennen kaikkea pitkänmatkan liikenteen kannalta välttämätön.

Tietenkin voidaan sanoa, että varatyörahat olisi pantava mieluummin uusiin teihin kuin siltoihin. Uusia teitä kaivataan kipeästi. Mutta rakennuttajan, siis valtion kannalta ei ole suinkaan edullista teettää maanteitä talvella, vaikka siihen viime vuosina on ollut pakko mennä.

Ainakin kannattaisi vakavasti harkita lossipaikkojen pengertämistä ja siltojen rakentamista puheena olevalle tärkeälle maantiellemme, jonka varrella ja vaikutuspiirissä asuvat joutuvat kärsimään kelirikosta noin neljänneksen vuodesta, toisinaan jopa kolmanneksen.

Mourusalmen lossipaikalle pitäisi pengerrystyämaata anoa jo tänä talvena. Yksistään lossiliikenteen ylläpitäminen, kalustoon ynnä muuhun menee vuodessa melkeinpä sillan hinta. Lossiliikenteen ylläpitämiseen heitetyt varat siis menevät tavallaan hukkaan. Asiaa olisi ainakin ankarasti tuumattava.
________________________________________

Joulu lähestyy. Samalla vanha vuosi lipuu kiireesti loppuaan kohti. Toivomme, että lukijamme eivät jättäisi Koillissanomien tilauksen uusimista ensi vuodelle aivan joulukiireiden keskelle eikä vuodenvaihteeseen. Antakaa tilauksenne asiamiehelle tai lähettäkää se suoraan konttoriimme. Tilauksen voi myös tehdä postisiirtotiliämme käyttäen. Sen numero on 86974. Kuten kai jokainen ilman muuta muistaa, Koillissanomain tilaushinta ensi vuodelle on vain 280 markkaa.

© Copyright 2023 ReinoRinne.fi