Kirkastumaan päin

1500 markkaa suurempi valtion avustusta tariffiyksikköä kohti täällä kuin muualla Suomessa - sellaisen päätöksen on valtioneuvosto tehnyt. Paitsi Koillispohjanmaata mainittu päätös koskee myös eräitä Lapin vähävaraisia ja syrjäisiä kuntia.

Sattui niin, että heti tuon tälle maakunnalle merkittävän uutisen saavuttua Kuusamon, Pudasjärven ja Posion valtuustot kokoontuivat mm. lopullisesti päättämään liittymisestä Koillis-Pohjan Sähkö Osakeyhtiöön, jonka tarkoituksen on Koillispohjanmaan sähköistäminen. Kaikki mainitut valtuustot tekivät myönteisen päätöksen asiassa, mitä alussa mainittu uutinen ilmeisesti oli omiaan helpottamaan.

Tuntuu siltä, että Koillispohjanmaan sähköistämisasia on nyt askelta lähempänä toteuttamisvaihettaan kuin edellisellä viikolla. Imatran Voima Oy:n mukaantulosta on tähän suurisuuntaiseen sähköistämishankkeeseen ei tätä kirjoitettaessa ollut lopullista tietoa, mutta toivotaan, että sekin asia ratkeaa myönteisesti. Silloin alkaa olla hyviä toiveita yleisestä sähkönsaannista lähitulevaisuudessa Koillispohjanmaalla - alueella, joka on laajin yhtenäinen sähköistämätön kannikka Suomenmaassa.

Anomuksen valtion avun korottamisesta Koillispohjanmaalla ja Lapissa tekivät jokin aika sitten Helsingissä käyneet Koillis-Pohjan Sähkö Oy:n ja Lapin maakuntaliiton lähetystöt, jotka sattuivat samanaikaisesti pääkaupunkiin ja työskentelivät siellä yhteistuumin. Eräissä lehdissä on nyt tietoon saatettua valtioneuvoston päätöstä selostaessa mainittu, että aloite oli lähtöisin yksinomaan Lapin maakuntaliitosta. Tosiasia kuitenkin on, että toisena osapuolena aloitteen teossa oli Koillis-Pohjan Sähkö Oy:n väliaikainen johtokunta. Aivan ilmeiseltä tuntuu, että valtioneuvoston myönteinen päätös olikin johtunut ensi sijassa Koillispohjanmaata ajatellen, sillä Lapin alueellahan sähköistäminen on saatettu huomattavan pitkälle jo tähän mennessä. Ilman Koillispohjanmaan omaa ponnekasta esiintymistä avustuksen korottamisesta tuskin olisi tullut mitään.

Mitä sitten tuo 1500 markkaa tariffiyksikköä kohti merkitsee? Ei se sitä merkitse, että valtio ryhtyisi laittamaan tänne ilmaisia tai perin halpoja sähköjä, mutta sitä kylläkin, että myöskin täällä saadaan aikanaan sähköt suhteellisesti samoin kustannuksin kuin muualla. Ja tämähän on aivan oikein. Siinä ei pitäisi olla muilla seuduilla ja paikkakunnilla mitään mukisemista. Jos täällä Koillispohjanmaalla - Ranua ja Ylikiiminki mukaan luettuna - saadaan käyttöön 25.000 tariffiyksikköä, niin tietää tämä sitä, että valtionavustus nousee yli 100 miljoonaan markkaan.
Toivotaan nyt vain, että Koillis-Pohjan Sähkö Oy:n toiminta pääsee heti voimalliseen käyntiin. Tilanne on kirkastumaan päin. Ainakin sen voimme tällä haavaa mielihyvällä todeta. 

© Copyright 2023 ReinoRinne.fi