Karhu Kirja 1995

Luotiin Koillismaa

on Reino Rinteen yhteenveto omasta "miehen tiestään"., kaari posiolaisen metsänvartijan majasta erääksi Suomen tunnetuimmasta luonnon ja elämän suojelijoista.

Kirjailija aloitti teoksen kesällä 1968 ja sen piti valmistua tuota pikaa hänen seitsemäntenä kirjanaan. Tarvittiin kuitenkin 27 vuotta ja 23 muun kirjan ohimarssi ennen kuin Luotiin Koillismaan vuoro tuli Reino Rinteen kolmantenakymmenentenä teoksena. Nyt käsissä oleva teos on melkoinen kirjallinen monumentti.

Yhtäältä äärimmäisen avomielinen ja rehellinen tunnustuskirja, toisaalta nuorekkaan runolliseen asuun rakennettu elämänfilosofia ja tulevaisuuden utopia paremmasta maailmasta, jossa kaikilla elollisilla on suoja tuntteettomasti tuhoavaa teknokulttuuria vastaan.

Suonnansaaresta, kotisaarestaaan koillismaalaisen Kitkajärven keskeltä, Reino Rinne on hengessä varttuessaan lähtenyt yhä rohkeammille "elämänkentän uforisteilylle". Näillä matkoilla ajassa ja paikassa hän on tavannut poismenneitä tuttuja koillismaalaisiaan, mutta saanut samalla yhteyden ihmiskunnan suurimpiin ajatteilijoihin.

Luotiin Koillismaa - teoksessa kuuluu kirjailijan itsensä ja salaperäisen Soelan sekä koillismaisen perusihmisen Kallen ohella niin Taata Sillanpään, Tolstoin ja hänen Sonjansa, Laotsen, Jeesuksen kuin itse isä Jumalan ääni.

Teoksen loppuun sijoitettu Manun latu- kirjan finaali, kuin pieni erillisteos - tuntuu tahtovan osoittaa, miten ihmiselämä voi löytää ladun määräämättömän kauas tulevaisuuteen.

-Seppo Kononen

Lue myös Pentti Linkolan kirjoitus Suomen Luonto - lehteen

Reino Suonnansaaressa 1996 vuoden helmikuussa. Kuva Risto Rinne