KIITOS IHANA MAA

on viisas kirja, jossa riittää paljonkin tutkimista. Sen sisältö pohtii kaikkea elämänpiirissämme, ulottuu jopa sen ulkopuolelle. Se on painoarvoltaan klassikkoteos, kirjoittajansa pääteoksia, jo heti syntyessään.

Eero Marttinen (Kainuun Sanomat)

Kiitos ihana maa sisältää niin valtavan määrän asiaa, että sitä on pakko lukea hitaasti, ajatellen, kerraten. Sen mistä Erno Paasilinna ja Pentti Linkola olisi kirjoittanut laajan esseen, sanoo Reino Rinne kolmella - neljällä rivillä. Sellaisten "tehopillereiden" nieleminen varsinkin suurempina annoksina vaatii ankaraa työtä.

Elli Leskelä (Kaltio)

"Kiitos ihana maa" ja "Lapin rauha"

Veteraanin urakointi jatkuu. Reino Rinteeltä on vuoden aikana ilmestynyt kaksi teosto: keväällä ravistelevan puhetteleva Kiitos ihana maa ja nyt syksyllä Lapin rauha. Uskomaton suoritus: kiitos siitä Reino!

Kiitos ihana maa -teoksessaan Reino Rinne jatkaa taisteluaan luonnon ja ihmisen sopusoinnun ja terveen vuorovaikutuksen puolesta teknologiaa vastaan. Terävät ajatelmat suorastaan sivaltavat, mutta myös lämmittävät. Ei voi muuta sanoa, kuin että onpa, onpa ukko voimissaan! Joka virkeeseen sisältyy kannanotto. Yksikään valtakunnallinen nykyvaikuttaja ei jää osattomaksi, vaan tulee ojennetuksi - mutta sivistyneesti. Tavaravuoristot, valosaasteet, koneihmiset, teknoihmiset, aatelisto. Suomen integroituminen Euroopan torppariksi ovat asioita, joilla ei ole sijaa Rinteen elämänkentästä. Kunniassa ovat sen sijaan työ leivän ja sivistyksen hyväksi - mutta pois turha kulutus.

Suosittelen kiireisille lukijoille ainakin hengäsdystaukoa, tuumaustuntia Reino Rinteen puhuttelevan Kiitos ihana maa - kirjan parissa.

Lapin rauha on matkakertomus vuosikymmenten takaa. Kesällä 1946 muistiin merkittyjen kuvausten Lapista piti ilmestymän kirjana heti tuoreeltaan. Mutta sitten tulivat lehtityökiireet, Lappia ja Koillismaata oli jälleenrakennettava sanan ja sanomalehden voimalla, oli käytävä koskisotia ja oli kirjoitettava kymmeniä kirjoja, iskettävä ajan hermoon ajallaan. Näin viipyi matkakertomus muistimerkintöinä, piirroksina ja kuvina kirjailijan puolivalmistelaatikossa viidettä vuosikymmentä.

Mutta kun teos on on valmiina, on se ihana kertomus Lapista, sen ihmisistä ja jälleenrakentamisen tunnelmista. Reino Rinteen tekstiä täydentävät hänen nyt kansantieteellisestikin arvokkaat valokuvansa sekä Helmer Selinin mainiot piirrokset.

Lukekaa ja nauttikaa!

Pentti Kurunmäki (Paikallislehdistö 5/1991)