Aukusti ja Maria Rinteen sekä veljien ja sisarien kirjeitä Reino Rinteelle

Täältä kotoa 2.6.1940 [Suonnansaaressa]

Rakas poikamme Reino

Kiitos kirjeestäsi me ollaan tervennä. Ja kylvöt on nyt tehty. Huomenna aijon lähteä Aholassa käymään. Ja sen sinun leipäkortin me heti panimme postiin sulle tulemaan, kun Olga tuli kotiin. Lienetkö sitä saanut. Vaan me sen kyllä lähetämme heti ja osoitimme Kalevan toimitukseen.

No olihan se hyvä että Kalevaan jäit niin kuin ennenkin olet siinä ollu. Eipä tänne nyt mitään erikoisempaa kuulu. Esteri kävi meillä kotona ja taas lähti sinne matkoilleen.

Voipas nyt hyvin. Toivomme terveyttä ja hauskaa kesää. Minun sydänterveisin meiltä kaikilta isä ja äiti.
Paavolta terveisiä. Kuule jos sieltä Oulusta saisit teetä, niin lähettäisit, kun ei enää saa täältä kahviakaan.
________________________________________
Täältä kotoa 16.6.1940. [Suonnansaaressa]

Rakas poikamme Reino.

Saimme kirjeesi 13. päivänä kuluvaa kuuta josta kiitos. Tervennä täällä ollaan ja muutenkin menee hiljalleen, kun kaupoissa ei ole enää paljon mitään. Kahvia ei ole saatu alkuunkaan enää. Tupakkaa on vähän saatu sitä kallista tupakkaa.

En vielä voi sanoa pääsenkö käymään siellä Oulussa. En tiedä ei taija Olgakaan käydä, kun autojen kulku on niin harvaa. Ikävää todella kuuluu sota rintamilta vaan minkä sille tekee. Ohrat on komeasti laiholla ja lehti alkaa olla puissa täysi. Kalle on siellä, eilen saimme häneltä kirjeen. Lampaat ja Piiju-tamma on viety laitumelle. Ja nyt tänä päivänä soudettiin lehmät mantereen puolelle. Nyt ei ole elukoita täällä kotisaarella kuin Pepi ja Sanni.

Se kirja, jonka Kallelle laitoit sillä ensimmäisellä osoitteella, tuli takaisin. Se on palautettu tänne kotiin. Niitä Kallen vapautus papereita pitäis nyt minun lähteä hommaamaan. Aamulla lähen Posiolla käymään. Nyt pantiin vesille nuotta ja Murto-Ville, Eila, Olga ja Esteri menivät nuotalle ensi kerran. Vaan on me saatu kalaa katiskalla, Rysällä ja verkoilla syödäksemme asti.

Tottakait olet saanut sen leipäkortin. Vai et ole vielä tavannut Rautjärveläisiä.
Minä olen aikonut juhannuspyhiksi mennä käymään Kuusamossa pitkästä aikaa.
Ei tänne kuulu nyt mitään erinomaista tällä kertaa muuta kun Alangon väkiluku on lisääntynyt yhellä pojalla (Reino Oskari). Muuten nekin voivat hyvin. Esteri on nyt tällä kertaa kotona, kauanko sitten lienee sitä en tiedä.
Hyvästi tällä kertaa. Toivomme sulle hyvää kesää ja terveiset meiltä kaikilta. Erinomaisittain äitiltä ja minulta. Alma Paavo ja Tytti (Toini) ovat Tolvanniemellä. Jää Jumalan haltuun. Rakkaudella piirteli isäsi.

Kallen osoite on K.p.k. 10. S. 4612.
________________________________________
Täältä kotoa 19.6.1940. [Suonnansaaressa]

Reino poikani.

Joku päivä takaperin kirjeen sulle lähetin vaan kun tuli ilmoituskortti niin sen kans menin postitoimistoon ja otin sen kirjeen kun et ite ollut täällä. Ja nyt sen lähetän sulle tämän mukana. En tiedä, että mitä se kans teet. Muuten ei tällä ole mitään uutta viime kirjeen jälkeen tapahtunut. Nyt en tällä kertaa paljon kirjoita. Tervennä ollaan ja samaa toivon sinulleki. Kirjoita heti, kun olet saanut tämän kirjeen.

Monin sydämellisin terveisin isä.
________________________________________
Taivalkosken Inkeellä 5.7.1940

Rakas poikani Reino.

Tervehdys täältä. Olen nyt käymässä täällä Inkeellä Lauri Vesterisen kans. Tänään ja huomenna täällä on seurat. Ja pyhäksi palaan täältä Kumpu-Alapin kotiin. Ja sitte menen kotia. Nyt on kesä täälläki ja on saatu sadetta. Meillä on kotona hyvät ohrapellot ja perunamaat. Kyllä ne yritti kärsiä kuivuutta, mutta nyt saatiin sadetta, joka virkisti kasvillisuuden uuteen eloon. Sen ration olemme vieneet Kuusamoon niin kuin käskit. Ketola ei ollut silloin kotona, hän oli käymässä Haapavedellä. Vaan Sillankorvan emäntä oli ottanut sen huostaansa.

Kuule sinä olet Kalevan pannut huonolla osoitteella. Se ei tule meille, kun siinä on Posio. Ne sen jättävät mihin sattuu. Joku numero on vaan tullut. Siinä osoitteessa pitäisi olla Hietaniemen p.p., sitte se meille tulis. Vaikka tarpeeton se meille on, kun Kaleva tulee minun nimellä meille. Sen toisen kait sais lakkautaa tai korjata sen osoitteen.

Tervennä ollaan oltu ja hyvin me täällä voitaan. Olgan Eetu kävi lomalla ja oli neljä päivää ja meni taas palvelukseensa. Esteri on niinkuin tiedät kihlautunut. Eikä tänne nyt muuta erityistä mitään kuulu. Sitte taas kotona sulle kirjoitan enempi. Sano terveiset Rautjärveläisille y.m. tutuille. Voi hyvin. Hyvää kesää ja terveyttä toivotan sulle. Muistele meitä ja rakasta ihanaa kotia siellä Kitkan saaressa. Jää hyvästi Jumalan varjelevan käden alle, sydämelliset terveiset meiltä kaikilta isäsi.

Paavo on Tolvanniemellä vielä. [Paavo on Kalle Rinteen poika].